Zonnepanelen op de grond

Zonnepanelen op de grond

Wanneer je door de straten van Nederland loopt, vind je vooral zonnepanelen geïnstalleerd op daken van woningen en bedrijfspanden. Toch bestaat er ook een mogelijkheid om zonnepanelen op de grond te plaatsen. Maar hoe werkt dit precies en wat kosten deze zonnepanelen?

De werking van zonnepanelen op de grond

Wanneer jouw dak niet beschikt over genoeg ruimte, een goede ligging ten opzichte van de zon of veel schaduwobjecten zoals schoorstenen bevat, kan het een beter idee zijn de zonnepanelen op de grond te plaatsen. Zonnepanelen die op de grond geïnstalleerd worden leveren net zoveel energie op als zonnepanelen die op het dak geplaatst worden. Bij de installatie van deze zonnepanelen wordt eerst een goede plaats uitgekozen, dit kan een stuk weiland of tuin dichtbij het huis zijn. De grond waarop de zonnepanelen geplaatst worden wordt voorzien van beton, waardoor het montagesysteem stevig staat. Jouw zonnepaneelaanbieder zorgt ervoor dat het zonnepaneel perfect afgesteld staat ten opzichte van de zon, waardoor deze optimaal zonlicht kan opvangen. Door middel van een ondergrondse kabels worden de zonnepanelen verbonden met jouw woning.

De kosten van zonnepanelen op de grond

Doordat er een hele hoop meer werk aan vooraf gaat, is het plaatsen van zonnepanelen op de grond prijziger in aanschaf dan wanneer je deze op het dak laat installeren. Er moet namelijk een goede bodem gecreëerd worden met een stevige laag beton, waardoor het montagemateriaal goed blijft staan. Kabels moeten ondergronds gelegd worden en ook de omvormer moet hieraan gekoppeld worden. Helaas is het moeilijk een indicatie van de kosten te geven, daar dit afhankelijk is van het type grond waarop gewerkt wordt en het soort fundering dat er gebruikt gaat worden. Als fundering kan er namelijk beton gebruikt worden maar ook schroefpalen die net iets goedkoper zijn. Het aantal panelen speelt een belangrijke rol en ook de manier waarop de zonnepanelen bevestigd worden zal een prijsverschil teweegbrengen. Informeer bij een zonnepaneelaanbieder uit jouw regio over de mogelijkheden en eventuele kosten, of vraag een gratis offerte aan via www.zonnepanelengids.com

De belangrijkste weetjes van grond zonnepanelen op een rijtje

Grond zonnepanelen nemen een groot stuk land of grond in beslag en leveren hetzelfde rendement op als zonnepanelen die op het dak geplaatst worden. De installatiekosten kunnen een stuk hoger liggen en je hebt een vergunning van de gemeente nodig voordat je zonnepanelen op de grond mag laten plaatsen, dit omdat het een permanent object is. Vraag deze dus ruim op tijd aan omdat dit tijd kan kosten. Door middel van plastic buizen in de grond worden de kabels gelegd. Ook bij de aanschaf van grond zonnepanelen kun je btw terugvragen, waardoor je in de kosten bespaart.