Een klusvakantie deze zomer? Lees dan deze tips!

Terwijl je vrienden gaan kamperen in Zuid-Frankrijk of een all-inclusive hebben geboekt op Curaçao, heb jij dit jaar je vakantiedagen opgenomen om te gaan klussen in en om huis. Je hebt er zin in want het wordt tijd dat je wat resultaat gaat boeken in huis. Veel klusprojecten blijven namelijk al een tijdje liggen en het wordt erg vermoeiend om steeds in de avonduren weer op die ladder te klimmen. Op naar de bouwmarkt dus om spullen in te slaan en te beginnen aan je grote klusprojecten! Omdat goede voorbereiding het halve werk is, hebben we de volgende klustips voor je op een rijtje gezet.

Of je nu op zoek bent naar nieuwe gevelbekleding, de muren van een likje verf wilt voorzien of de muur tussen de keuken en de woonkamer gaat slopen, denk altijd aan de volgende zaken voordat je gaat klussen:

  1. Kluschecklist – maak een overzichtelijke lijst van de klussen die je wilt doen, hoeveel tijd je hiervoor nodig denkt te hebben en welk gereedschap je nodig hebt. Zet de klussen op volgorde van belangrijkheid en bedenk of je hulp nodig hebt van een extern bedrijf of vrienden.
  2. Vergunning – ga voordat je gaat klussen na of je een bouwvergunning nodig hebt. Dit is van belang als je bijvoorbeeld een schuurtje wilt plaatsen, grote veranderingen aan je gevel wilt doen of van plan bent je huis uit te breiden met een aanbouw.
  3. Bouwkundig advies – weet je niet zeker of je die ene muur wel kunt slopen of die ene dakkapel kunt laten plaatsen? Neem dan contact op met een bouwkundige voor professioneel advies.
  4. Goed gereedschap – gereedschap kopen uit de aanbieding, dat kan, maar let er wel op dat je goed gereedschap aanschaft! Laat je daarom adviseren door een werknemer in de bouwmarkt. Hierdoor bespaar je uiteindelijk geld en tijd én goed gereedschap is vaak veiliger en veel makkelijker om mee te werken. Ga je bijvoorbeeld de hoogte in tijdens je kluswerkzaamheden? Dan is een stevige ladder van Dirks een goede aankoop. Veiligheid boven alles!
  5. Kosten – houd de kosten goed in de gaten! Doe je dit niet, dan geef je wellicht veel te veel uit aan de verf van de muur in de woonkamer en blijft er vervolgens weinig over voor het laminaat. Het laatste wat je wilt is met een overschrijding van het budget te zitten waardoor je het mes in het varken moet steken.