Kosten dakisolatie

Het dak isoleren kan u een flinke besparing opleveren, zeker omdat de meeste warmte (tot wel 30%) van de warmte via het dak verdwijnt, aangezien warmte van nature opstijgt. Hieronder leest u de mogelijkheden en gemiddelde kosten van dakisolatie.

Dakisolatie

Woningen die gebouwd zijn voor 1975 zijn niet of nauwelijks geïsoleerd. Dit betekent dat er veel warmte verloren gaat en dat u onnodig veel energiekosten heeft. Er zijn meerdere mogelijkheden om het dak te isoleren. Wanneer u een schuin dak heeft, kunt u ervoor kiezen om deze aan de binnen- of buitenzijde te (laten) isoleren. Ook een plat dak kan voorzien worden van isolatie, dit kan door isolatiemateriaal onder of bovenop de dakbedekking te plaatsen. Daarnaast kunt u bij een onverwarmde zolder kiezen voor zolderisolatie. Hierdoor blijft de warmte beter in de rest van het huis.

Kosten per dakisolatie methode

Hieronder ziet u de gemiddelde prijzen van dakisolatie per methode voor het uitbesteden en zelf plaatsen. Hierbij is uitgegaan van een schuin dak van 70 m2, een plat dak van 60 m2 en een zoldervloer van 52 m2.

Dakisolatie methode Kosten uitbesteden Kosten zelf plaatsen
Schuin dak onverwarmde zolder €2000 €800
Schuin dak verwarmde zolder €4000 €1300
Zoldervloer €3500 €400
Plat dak €3600 €1800

Nieuw dak isoleren

Wanneer u een dak wilt isoleren dat nog gebouwd moet worden of als het om een aanbouw gaat, dan is het mogelijk om kant-en-klare geïsoleerde dakelementen te laten plaatsen. Dit is mogelijk wanneer het om een schuin dak gaat met een hellingshoek van 15 graden of groter. Bij een nieuw plat dak is het mogelijk om de bovenkant te isoleren met drukvaste isolatieplaten waarop een waterdichte afwerking komt.

Zelf plaatsen of uitbesteden?

De kosten van dakisolatie zijn een stuk lager als u de isolatie zelf plaatst dan dat u het uitbesteedt, aangezien u slechts de materiaalkosten betaalt wanneer u de isolatie zelf plaatst. Toch kan uitbesteden uiteindelijk voordeliger zijn, aangezien het u dan veel tijd bespaart, de isolatie gegarandeerd professioneel geplaatst wordt en u slechts 6% in plaats van 21% btw over de arbeidskosten betaalt. Bij het zelf plaatsen of uitbesteden van dakisolatie kunt u dus verschillende afwegingen maken. 

Besparing per jaar

Het (laten) plaatsen van dakisolatie vraagt een flinke investering. Maar het levert ook veel op. De warmte blijft door de isolatie beter in huis, waardoor u meer comfort zult ervaren. Ook bespaart u afhankelijk van de isolatiemethode veel op de stookkosten. Dit betekent dat u de investering in een aantal jaren weer terug heeft verdiend.