Inbraken: Wat kun je ertegen doen?

Op het nieuws hoor je regelmatig over inbraken en wekelijks kun je in Opsporing Verzocht zien hoe inbrekers – die uiteraard door de politie gezocht worden – te werk gaan. Ondanks dat het aantal woninginbraken tijdens de zomermaanden dit jaar is gedaald, blijft het aantal woninginbraken toch hoog. Alleen hoe kun je jouw huis tijdens de vakantie beter beveiligen? Hieronder worden een aantal tips gegeven om de kans te verkleinen dat er in jouw huis wordt ingebroken.

Zorg ervoor dat het huis tijdens je afwezigheid er bewoond uitziet. Als een inbreker ziet dat al enkele dagen geen licht is aangeweest of geen beweging in het huis is geweest, dan weet hij dat hij de tijd heeft om binnen te kunnen komen. Je kunt je huis er bewoond uit laten zien met een beetje hulp van de buren. Zij kunnen dagelijks de gordijnen open en dicht doen. Of door een lamp met tijdschakelaar. Het lijkt dan of dagelijks iemand het licht aan- en uitdoet. Hierdoor kunnen inbrekers worden afgeschrikt, omdat zij dan denken dat er dan toch iemand in het huis is. Zorg er tevens voor dat je huis niet helemaal opgeruimd is, maar laat bijvoorbeeld een kopje op tafel met de krant staan. Inbrekers gaan er namelijk altijd vanuit dat een huis opgeruimd wordt achtergelaten. Een bewoond huis is namelijk vaak ook niet helemaal opgeruimd!

Zorg ook voor goede sloten op deuren en ramen, want een inbreker kijkt allereerst waar de mogelijkheden zijn om het huis binnen te komen. Door goede sloten op deuren en ramen te plaatsen heb je al een goede stap gemaakt om het de inbreker moeilijker te maken en hem buiten de deur te houden. Een inbreker is namelijk op zoek naar een deur of een raam waar hij makkelijk naar binnen kan komen en niet ergens waar hij moeite voor moet gaan doen. Een inbreker wil tenslotte snel te werk gaan zonder teveel moeite te doen. Ook kun je in de tuin een lamp op lichtsensor laten branden zodra er beweging in de tuin is. Een inbreker wil tenslotte niet volop in het licht staan!

Ondanks alle bovenstaande tips kan er natuurlijk altijd worden ingebroken en zijn er nog diverse andere mogelijkheden om je huis goed te beveiligen tegen inbrekers. Toch wordt door bovenstaande tips het een inbreker veel moeilijker gemaakt om in je huis in te breken. Hierdoor wordt je huis voor de inbreker dan ook minder interessant. De kans dat hij betrapt wordt is met bovenstaande tips ook groter geworden. Nu kun je in ieder geval met een veilig(er) gevoel op vakantie!